Забавлявай се като опитваш нови рецепти! :)

Българска кухня

Капама

Необходими продукти

  • свинско месо 500 г
  • телешко месо 500 г
  • сурова наденица 500 г
  • пилешко месо 1 пиле
  • сланина 200 г
  • кисело зеле 1 зелка
  • ориз 1 1/2 ч.ч.
  • червено цвекло 1 глава
  • червено вино 1 ч.ч.
  • дафинов лист 10 листа
  • червен пипер 2 ч.л.
  • кимион 1 ч.л.
Българска кухня

Начин на приготвяне

  1. Първата стъпка от рецептата за капама е подготовката на продуктите. Оставяте външните 5-6 листа на зелката цели, а останалата част от зелката нарязвате на ситно. Измивате ориза и го отцеждате от водата. Измивате червеното цвекло, обелвате го и го нарязвате на кубчета. Месото нарязвате на едри парчета, например малки пържоли, а пилето разрязвате на две. Ако ползвате домашно пиле може да го направите и на 4 части. Осолявате и поръсвате месото с малко черен пипер. Сланината нарязвате на тънки ивици.
  2.  На дъното на голям глинен гювеч слагате 2-3 лентични сланина, а върху тях половината от останалите цели зелеви листа. Отгоре слагате ред ситно нарязано кисело зеле, ½ от кубчетата червено цвекло, ½ от ориза и поръсвате с половината от подправките. Нареждате няколко лентични сланина, ½ от месото и ½ от суровата наденица, а в средата и ½ пиле. Отгоре отново редите всички останали съставки на пластове, като не пропускате и да добавяте от подправките. Накрая завивате всичко с останалите цели листа кисело зеле. Заливате с червеното вино и 1 чаена чаша зелев сок.
  3.  Глиненият гювеч слагате задължително в студена фурна, за да не се спука! След като гювечът е вече във фурната я пускате на високи градуси, докато заври, след това намалявате фурната на 160 градуса и оставяте на се пече около 5 часа.

Боб чорба по традиционна рецепта

Необходими продукти

  • боб 1 ч.ч
  • лук 1 глава
  • джоджен 1 ч.л.
  • мащерка 1/2 ч.л.
  • моркови 1 брой
  • чушки 1 брой
  • червен пипер 1 ч.л.
Българска кухня

Начин на приготвяне

  1.  Първата стъпка при всички рецепти с боб е подготовката на боба. Предварителната обработка на боба се налага поради две причини: от една страна, за да уври по-бързо и да не остане „хрупкав“, от друга, за да не ви се подуят коремчетата след като похапнете сладко купичка вкусна боб чорба. Всяка баба има своя тайна за варене на боб: някои слагат една чаена лъжица захар, други една супена лъжица ракиа, или пък малко хлебна сода. Дали тези тези трикове имат ефект е спорно. Има обаче един 100% доказан метод за по-бързо сваряване на боба: накиснете го в студена вода за около 7-8 часа. Така ако го накиснете вечерта преди да си легнете на сутринта ще е готов за варене.
  2.  Изсипвате водата, в която е стоял бобът, измивате го и го слагате да заври в голяма тенджера. След като заври изсипвате водата, измивате го, наливате 1,5 л вода и го връщате на котлона. След като заври отстранявате с лъжица пяната, която се получава. Оставяте боба да ври на слаб огън. ! Много важно е да знаете, че при варенето на боб солта се слага накрая! Ако посолите още в началото на варенето, то вашият боб няма почти никакви шансове да се свари. Дайте шанс на боба – сложете сол накрая! 
  3.  Бобът ври на слаб огън около час, докато поомекне. Но тъй като на пазара има боб с различно качество, който увира за различно време най-добре е да не се доверявате на минутите, които производителят е написал на опаковката, защото те често са недостатъчни. За по-сигурно разбъркайте боба с дървена лъжица, ако не потраква и бобчетата не се удрят шумно в стените на тенджерата, значи се е посварил. Друг, много лесен и може би най-надежден начин е да пробвате едно бобче, ако е поомекнало, значи е дошъл момента да добавите ситно нарязаните зеленчуци.
  4.  След като бобът е поомекнал слагате зеленчуците, добавяте сол на вкус, една чаена лъжица червен пипер една супена лъжица подправка за боб и 2-3 щипки джоджен, слагате и 4 супени лъжици олио. След още 30-40 мин бобът би трябвало да е готов, нооооо гаранция няма! Трябва да го пробвате! И когато ви се види достатъчно мек, то бобът вече е готов.

Селски хляб

Необходими продукти

  • мая 1 кубче прясна /42 г/ или 2 пакетчета суха 
  • брашно 700 - 800 г 
  • вода 450 мл топла 
  • захар 1 ч.л. 
  • сол  1 с.л.
Българска кухня

Начин на приготвяне

  1. В топлата вода разтваряме маята заедно с лъжичката захар и малко брашно и оставяме да шупне.  
  2. В отделен съд пресяваме брашното заедно със солта, правим кладенче и слагаме шупналата мая.  
  3. Замесваме меко еластично тесто, което слагаме в набрашнена купа, за да втаса.  
  4. Когато тестото почти удвои обема си, го премесваме, оформяме като топка и поставяме в намазнена и набрашнена тава, в която ще печем, за да втаса още веднъж.  
  5. След като тестото отново удвои обема си, непосредствено преди да сложим да се пече, с помощта на остър нож се правят няколко разреза. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса, на дъното на която сме сложили съд с вряща вода около 50 минути.  
  6. Ако не харесвате хрупкавата коричка, която се получава, може преди да да сложите хляба да се пече, да го намажете с малко кисело мляко.