Забавлявай се като опитваш нови рецепти! :)

Италианска кухня

Класически спагети болонезе

Необходими продукти

  • мляно месо 600 г
  • спагети 1 пакет (италиански)
  • зехтин
  • лук
  • морков
  • чесън на вкус
  • домати 600 г (консевра или домашни)
  • пармезан
  • сол
  • риган
  • босилек
  • черен пипер
  • червен пипер
  • къри
Италианска кухня

Начин на приготвяне

  1. Нарязваме на кубчета лука и моркова, задушаваме на тиган в мазнина. Добавяме каймата от мляно месо и разбъркваме до нейното наситняване и запичане. 
  2. Поръсваме с черен пипер, къри и червен пипер, бъркаме. Добавяме доматите и стриваме 2-3 скилидки чесън и поръсваме с босилек и риган. Оставяме да къкри на бавен огън. 
  3. В тенджера слагаме вода до над половината на съда. Изчакваме за заври и слагаме малко зехтин във водата и една супена лъжица сол. Слагаме спагетите, без да ги чупим, огъваме и т.н. Оставяме ги сами да се спуснат във врящата вода. Варим 6-7-8 мин според указанието на пакета. Но не повече от 8 мин. 
  4. След това изцеждаме пастата и сервираме в дълбоки чинии. Поливаме със сос Болонезе и настъргваме пармезан едро. 
  5. Сервираме с чаша бяло или червено вино!

Тирамису

Необходими продукти

  • бишкоти 200 г
  • еспресо 400 мл (сварено)
  • ликьор 3 с.л. (амарето)
  • пудра захар 150 г
  • яйца 4 бр.
  • маскарпоне 350 г
  • какао 2 с.л. (на прах)
  • шоколад 100 г (настърган)
Италианска кухня

Начин на приготвяне

  1. В изстиналото кафе се добавя ликьорът. Белтъците се разбиват на сняг. Жълтъците се разбиват с пудрата захар до бяло. Добавя се маскарпонето и леко се разбърква. 
  2. Добавят се разбитите белтъци. Получава се лек крем. Всяка бишкота се топва за по пет секунди в кафето с ликьор. Половината бишкоти се слагат на дъното на стъклен съд така, че да го запълнят. 
  3. Бишкотите трябва да са плътно до стените на съда и да са плътно наредени една до друга. Отгоре се слага половината крем и се заглажда. Вторият слой бишкоти се реди перпендикулярно на първия. 
  4. Маже се с остатъка от крема и се поръсва обилно с какаото на прах. Оставя се в хладилник за 8 часа. Преди сервиране тирамисуто се поръсва с настърган шоколад.