Италианска кухня
Класически спагети болонезе
Необходими продукти
- мляно месо 600 г
- спагети 1 пакет (италиански)
- зехтин
- лук
- морков
- чесън на вкус
- домати 600 г (консевра или домашни)
- пармезан
- сол
- риган
- босилек
- черен пипер
- червен пипер
- къри
Начин на приготвяне
- Нарязваме на кубчета лука и моркова, задушаваме на тиган в мазнина. Добавяме каймата от мляно месо и разбъркваме до нейното наситняване и запичане.
- Поръсваме с черен пипер, къри и червен пипер, бъркаме. Добавяме доматите и стриваме 2-3 скилидки чесън и поръсваме с босилек и риган. Оставяме да къкри на бавен огън.
- В тенджера слагаме вода до над половината на съда. Изчакваме за заври и слагаме малко зехтин във водата и една супена лъжица сол. Слагаме спагетите, без да ги чупим, огъваме и т.н. Оставяме ги сами да се спуснат във врящата вода. Варим 6-7-8 мин според указанието на пакета. Но не повече от 8 мин.
- След това изцеждаме пастата и сервираме в дълбоки чинии. Поливаме със сос Болонезе и настъргваме пармезан едро.
- Сервираме с чаша бяло или червено вино!
Тирамису
Необходими продукти
- бишкоти 200 г
- еспресо 400 мл (сварено)
- ликьор 3 с.л. (амарето)
- пудра захар 150 г
- яйца 4 бр.
- маскарпоне 350 г
- какао 2 с.л. (на прах)
- шоколад 100 г (настърган)
Начин на приготвяне
- В изстиналото кафе се добавя ликьорът. Белтъците се разбиват на сняг. Жълтъците се разбиват с пудрата захар до бяло. Добавя се маскарпонето и леко се разбърква.
- Добавят се разбитите белтъци. Получава се лек крем. Всяка бишкота се топва за по пет секунди в кафето с ликьор. Половината бишкоти се слагат на дъното на стъклен съд така, че да го запълнят.
- Бишкотите трябва да са плътно до стените на съда и да са плътно наредени една до друга. Отгоре се слага половината крем и се заглажда. Вторият слой бишкоти се реди перпендикулярно на първия.
- Маже се с остатъка от крема и се поръсва обилно с какаото на прах. Оставя се в хладилник за 8 часа. Преди сервиране тирамисуто се поръсва с настърган шоколад.